Jednoporcjowe ciasto czekoladowo-waniliowe z mikrofali

jednoporcjowe ciasto z mikrofali

To jest wpis gościnny autorstwa Antoniny Hajdenrajch, mam nadzieję, że się Wam spodoba.

Jak zrobić ciasto w kubku – jednoporcjowe ciasto z mikrofali

Lubię robić to ciasto, ponieważ szybko się je robi i można ten przepis łatwo modyfikować. Można nie dodać kakaa, albo dać inny ekstrakt, lub posypać z wierzchu orzechami i wtedy ciasto smakuje inaczej. Mi bardzo smakuje wersja, gdzie zamiast kakaa daję łyżkę lub dwie wiórków kokosowych.

Lubię desery na ciepło i robię sobie to ciasto, gdy mam ochotę na coś ciepłego i słodkiego. Często robiłam je, gdy byliśmy na zdalnych lekcjach, a czasem do wieczornego filmu.

Ciasto jest fajnej konsystencji – lekko mokre w środku i puszyste. Najlepiej je jeść na ciepło.

Przepis na mug cake wzięłam z kanału Sugarlady na YouTube, ale troszkę go zmodyfikowałam – dodałam ekstrakt waniliowy. Moim zdaniem takie ciasto jest smaczniejsze.

Składniki na mug cake z mikrofali

Żeby zrobić proste ciasto z mikrofali w kubeczku, potrzebujecie:

  • 40 g cukru
  • 40g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Ekstrakt z wanilii
  • Posiekana czekolada na wierzch (opcjonalnie)

Przygotowanie

Połącz wszystkie suche składniki.

Następnie do mleka dodaj olej i trochę ekstraktu z wanilii.

Dolej suche składniki do mokrych i porządnie wymieszaj.

Przelej ciasto do filiżanki, opcjonalnie posyp czekoladą i włóż do mikrofali na ok. półtorej minuty.

I GOTOWE!

Jak Wam się podoba Sowa – Głowa?

Tego typu filmiki zaczęłam robić, gdy mój kuzyn zrobił filmik z pacynką nazywającą się Krowa – Mowa. Filmiki opowiadały o przygodach dziwnej krowy, która zapomniała kluczy do domu. Bardzo mi się spodobały i stwierdziłam, że nie mogę być gorsza.

Być może kolejne filmiki się jeszcze ukażą.

Pozdrawiam, Tosia 🙂

Może Cię to zainteresuje...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.