To jest wpis gościnny autorstwa Antoniny Hajdenrajch, mam nadzieję, że się Wam spodoba.
Jak zrobić ciasto w kubku – jednoporcjowe ciasto z mikrofali
Lubię robić to ciasto, ponieważ szybko się je robi i można ten przepis łatwo modyfikować. Można nie dodać kakaa, albo dać inny ekstrakt, lub posypać z wierzchu orzechami i wtedy ciasto smakuje inaczej. Mi bardzo smakuje wersja, gdzie zamiast kakaa daję łyżkę lub dwie wiórków kokosowych.
Lubię desery na ciepło i robię sobie to ciasto, gdy mam ochotę na coś ciepłego i słodkiego. Często robiłam je, gdy byliśmy na zdalnych lekcjach, a czasem do wieczornego filmu.
Ciasto jest fajnej konsystencji – lekko mokre w środku i puszyste. Najlepiej je jeść na ciepło.
Przepis na mug cake wzięłam z kanału Sugarlady na YouTube, ale troszkę go zmodyfikowałam – dodałam ekstrakt waniliowy. Moim zdaniem takie ciasto jest smaczniejsze.
Składniki na mug cake z mikrofali
Żeby zrobić proste ciasto z mikrofali w kubeczku, potrzebujecie:
- 40 g cukru
- 40g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- Ekstrakt z wanilii
- Posiekana czekolada na wierzch (opcjonalnie)
Przygotowanie
Połącz wszystkie suche składniki.
Następnie do mleka dodaj olej i trochę ekstraktu z wanilii.
Dolej suche składniki do mokrych i porządnie wymieszaj.
Przelej ciasto do filiżanki, opcjonalnie posyp czekoladą i włóż do mikrofali na ok. półtorej minuty.
I GOTOWE!
Jak Wam się podoba Sowa – Głowa?
Tego typu filmiki zaczęłam robić, gdy mój kuzyn zrobił filmik z pacynką nazywającą się Krowa – Mowa. Filmiki opowiadały o przygodach dziwnej krowy, która zapomniała kluczy do domu. Bardzo mi się spodobały i stwierdziłam, że nie mogę być gorsza.
Być może kolejne filmiki się jeszcze ukażą.
Pozdrawiam, Tosia 🙂